Databronnen

Werk met behulp van de canvas toe naar uw eerste data project.

Databronnen

Wanneer je aan de slag wilt met data science, kan je hiervoor je eigen data gebruiken. Denk hierbij aan de gegevens uit je boekhoud-pakket of een kassa-systeem. Soms kan het nuttig zijn om hier externe gegevens aan toe te voegen. Zo kan het zo zijn dat er een sterk verband bestaat tussen het weer en de verkoopcijfers van bepaalde productgroepen. Ook wanneer je zelf niet over data beschikt, kan externe data uitkomst bieden. Hieronder staat een kleine selectie van dit soort bronnen. 

OpenStreetMap

OpenStreetMap (OSM) is een project dat als doel heeft om vrij beschikbare en bewerkbare geografische gegevens te verzamelen. Iedereen heeft de mogelijkheid om bij te dragen aan OSM; het maakt gebruik van crowdsourcing. De OSM dataset bevat onder andere informatie over interessante plaatsen. Zo kan je het bijvoorbeeld gebruiken om in kaart te brengen waar restaurants of kerken zitten. Dit maakt het mogelijk om te inventariseren hoeveel winkels er in een bepaald gebied zijn.

Het Europese SLIPO-project onderhoudt datasets met dergelijke Point Of Interest (POI) zodat je deze ineens kan downloaden. De OSM data is niet altijd compleet, maar kan desondanks interessante inzichten bieden.

KVK Handelsregister

De Kamer van Koophandel houdt een overzicht bij van alle bedrijven in Nederland. Deze dataset bevat gegevens over bijvoorbeeld het aantal werknemers, de activiteiten en de omvang van een bedrijf. Deze informatie kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een concurentie analyse de doen. Daarnaast liggen er ook mogelijkheden om op zoek te gaan naar nieuwe klanten. Dat kan door een selectie te maken van bedrijven die het meeste lijken op je huidige klantenbestand. De gegevens zijn tegen betaling beschikbaar via een API.

KNMI

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) verzamelt gegevens over het weer en het klimaat. Dit soort gegevens zijn interessant om te kijken of er een verband bestaat met bijvoorbeeld de verkoop van bepaalde producten. Zo ligt het voor de hand dat bij mooi weer meer ijs verkocht wordt. Wanneer je een model wilt maken om de omzet van jouw bedrijf te voorspellen, kan weer data daar een mooie toevoeging op zijn. De gegevens van het KNMI zijn beschikbaar via een API.

Scroll naar boven
Scroll naar top

Bedankt voor je aanmelding!

Super leuk dat je bij ons lustrum aanwezig bent!
De inloop is vanaf 15:00 en om 15:30 zullen we beginnen met het programma.

Wanneer?

9 juni 15:30

Wij hebben er zin in en kijken er naar uit jullie weer te zien!