Hoe VIA met hulp van het MKB Datalab de verkeersveiligheid vergroot

VIA is een advies- en ingenieurs-bureau op het gebied van verkeersinformatie. De VIA Software biedt interactieve kaarten en grafieken om inzicht te krijgen in de verkeersongevallen, gereden snelheden en wegkenmerken.

Giedo Donkers van VIA kwam in contact met het MKB Datalab tijdens een inspiratiesessie: “We wilden aan de slag met Data Science en verkeersveiligheid, maar misten de kennis en technieken.” Tijdens een intake sessie werden de wensen van VIA geïnventariseerd en is ook gekeken of de beschikbare data geschikt was.

Het is de ambitie van VIA om een blauwdruk van de verkeersveiligheid per gemeente te creëren. Op die manier is het makkelijker om vergelijkingen te maken tussen gemeenten en kan de verbetering – of verslechtering – in veiligheid worden gemonitord.

Gezien de grote omvang van de VIA datasets was het nodig om gebruik te maken van cloud computing om de benodigde berekeningen te maken. Met behulp van deze snelle computers was het mogelijk om een algoritme te ontwikkelen dat de verkeersveiligheid per gemeente in kaart brengt.


Over de periode van een jaar hebben het MKB Datalab en VIA verschillende projecten uitgevoerd om het algoritme stapsgewijs te verbeteren. Inmiddels is een start gemaakt om het algoritme ook daadwerkelijk te gaan implementeren binnen het bestaande VIA platform. Giedo Donkers: “Zonder grote investeringen konden we aan de slag met nieuwe technieken. Dankzij het algoritme kunnen onze klanten straks proactief de verkeersveiligheid in hun regio vergroten”.

Benieuwd geworden naar wat het MKB Datalab voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op, of schrijf je in voor de workshop.

Scroll naar top